keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Chilen kulttuuri osa 1: Santiagon metrot ja puistot

Pyrin aika ajoin kirjoittamaan Chilen kulttuuriin liittyvistä asioista, jotka poikkeavat suomalaisesta kulttuurista tai ovat muuten vain mielestäni mainitsemisen arvoisia. Ensimmäiseksi kirjoitan Chilen pääkaupungin, Santiagon, metroista sekä puistoista. 

Santiagossa metrojärjestelmä on mielestäni hyvä ja yksinkertainen. Viisi eri metrolinjaa kattavat melko laajan alueen keskustassa ja sen lähettyvillä ja matkustaminen metrolla on myös melko halpaa ja helppoa. Metroja kulkee noin viiden minuutin välein ja ainoastaan pahimpina ruuhka-aikoina metrot ovat todella täynnä, joten normaalisti ei kyytiä ei tarvitse kauan odottaa, vaan metroissa on aina tilaa. Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että useimmilla Santiagon metroasemilla on paikallista taidetta grafiittien ja seinämaalausten muodossa. Jokaisella asemalla nämä taideteokset ovat hieman erilaisia: 





Santiagossa on muutenkin paljon erilaista urbaania taidetta ympäri kaupunkia ja Suomesta poiketen nämä taideteokset ovat usein erittäin tyylikkäitä.
Santiagon keskustassa sijaitsevan kulttuurikeskuksen takapiha

Yksi Santiago de Chilen hyvistä puolista on sen kauniit ja hyvin hoidetut puistot sekä muut viheralueet. Puistoja kastellaan joka päivä ja niiden kunnosta huolehditaan erittäin hyvin. Ihmiset viettävätkin kesällä paljon aikaa puistoissa ja varsinkin koiraihmisille Santiago on erittäin mieluinen kohde. Koirat saavat juoksennella puistoissa melko vapaina ja se ei tunnu ihmisiä häiritsevän.



Koiria siis vilisee Santiagossa, mutta kaikilla niistä ei ole omistajaa. Täällä on siis todella paljon kulkukoiria, koska paikalliset usein ottavat koiran vain esimerkiksi kesäksi ja hylkäävät sen syksyn tullessa kadulle. Onneksi suurin osa näistä kulkukoirista on erittäin leppoisia ja niistä ei ole harmia. Nämä koirat saattavat lähteä isomman ihmisjoukon mukaan tavallaan saattamaan heitä, mutta sisälle taloihin he eivät tule. Olen kuitenkin kuullut, että nämä koirat voivat joskus hyökätä ihmisten kimppuun, joten liian läheistä tuttavuutta en aio näiden karvaturrien kanssa tehdä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti